2014. augusztus 20., szerda

+18 és más szánalmas tények - CIKK

*Hola drágáim*

Ezt a cikket még a Keep your eyes on me című blogomra írtam, de az sajnos bezárt, úgyhogy áthozom ide.Hogy miért? Mert rettentő büszke vagyok rá! 256-an tekintették meg, 4 blogos és 12 facebookos komment érkezett hozzá! Sokan fejezték ki egyetértésüket, sőt még be is vettek és faces csoportba, ahol ténylegesen írni akaró / szerető emberek vannak. Szóval, ha olvastad, olvasd újra, ha nem akkor pedig itt az ideje! 

U.i: Az email címem egy kisebb hiba miatt még nincs kint, de hamarosan elérhető lesz. ( kritikuslelek@gmail.com ) Valamint a bejegyzés alatt csak három pipálási lehetőséget ad ki négy helyett. 
Jó olvasását! xx


Nemrégiben már láttam egy hasonló témájú cikket, amit egy 22 éves lány írt -ha jól emlékszem-. Előtte én is gondoltam rá, hogy megírom és meg is fogom. Több blog is megfogalmazta már a témát, mégsem történik változás. Manapság egy blog akkor keresett, ha: fanfiction vagy +18as tartalmak vannak benne. Jelen esetben a másodikról szeretnék szót ejteni. Arról, hogy a drog,a pia, a szex  az ami érdekli a fiatalságot. Egyre több blogos csoportnak vagyok tagja és általában  megszoktam nézegetni a blogokat. Valamelyik nap láttam egy hirdetést majd kíváncsiságból megnyitottam a blogot. Vajon mennyi olvasója lehet? Őszintén nem néztem meg, mert amit láttam annyira felháborított, hogy bezártam a lapot. Egy novellás blog volt, melyben csak +18-as tartalmú kis sztorik voltak és ez még önmagában nem baj, de! Egy-egy novella körülbelül egy fél bejegyzésnek felelt meg, ráadásul nyelvtanilag helytelen volt. Kettő bejegyzést olvastam el, de mindegyiknél fel volt tüntetve, hogy 18-as. Tartalma: Nála aludtam. Elrohantam. Utánam jött. Falnak vágott. Megdugott és ennyi. Egy szóval jellemezném: undorító. És nem, nem arról van szó! Legyen benne olyan rész, mert a könyvekben is van, de 1. Normálisan legyen megfogalmazva. Leírod ezeket a részeket úgy, mintha semmit sem jelentene. Miért? Mert ezt látod a tévében. De valójában ez nem így működik. Fogalmazd meg  finoman és szépen. Például a Pokoli szerkezetekben is volt egy kis 'jelenet', de nem olyan, mint amilyenek a mai blogokban szerepelnek. Egyesek szinte már pornót gyártanak. 2. Ne 12-15 évesen írjál már ilyen részeket! 15 éves vagyok. Blogolok. De egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy felnőtt tartalmakat írjak. Egyszerűen nem, mert nem lennék képes ilyet írni és mert még nem nekem való. Vannak idősebb ( 17-18) éves barátnőim akik a bloggerben vannak és nem írnak szexuális tartalmakat. Akkor a fiatalabbak miért érzik szükségesnek? Komolyan nem tudom felfogni ezt az egészet.
Egy blognak nem erről kellene szólnia, hanem az író fantáziájáról. Ez nem fantázia! Fantázia az, amikor az író leír egy szerelmi történetet, egy fantasyt, vagy egy horrort úgy, hogy beleviszi magát. Lehet abban a szerelmes blogban romantikus rész, meg lehet a másik kettő kategóriában is, de ne arról szóljon az egész. Egyre rosszabb lesz a bloggervilág is, ahogyan a külvilág. Kezdő és tapasztalt írók bontakoztatják ki magukat ezen a helyen. Azért jönnek fel, hogy kikapcsoljanak. Erre mit látnak? Azt, ami elől menekülnek.
Miről beszélünk, amikor a facebookos csoportokban olyat olvasok, hogy: 'Van valakinek híres, sok követős, eladó blogja?' 'Valaki megtanítana arra, hogy kell írni?' 'Linkeljetek olyan blogokat, amiben csak 18as részek vannak?'
Írjál azért: mert szereted ezt csinálni, mert magadnak csinálod, mert vannak jó ötleteid, mert kikapcsol.
De ne azért: mert itt akarod kiélni a szexuális vágyaidat, mert sok olvasót szeretnél,mert azt hiszed, olyan mint a face vagy a twitter, ne azért, mert ez a menő.
Hidd el, hogy észrevenni, ha nem szívből csinálod. Annyit harcoltam a kommenthatár ellen. Hogy miért? Azért, mert ha te a komikért csinálod, akkor ne csináld!
Annyi olyan blogot lehet olvasni, ami tele van helyesírási hibákkal. Ahol egy fejezet körülbelül fél oldal. Ami tele van párbeszédekkel és semmi leírás nincs bennük. Ami tele van mosolygós fejekkel.

Ha látod, hogy valami nem jó: kérj segítséget, keress bétát. Hidd el, még a tapasztaltak is bétáztatják a sztorijukat.
Ha teleírod a blogodat szexuális tartalmakkal - undorítóbb fajtára gondolok -: írd ki, hogy 'pornót gyártok, csak saját felelősségre.'
Ha azért blogolsz, mert divat: húzzál el innen és adj teret azoknak, akik tehetségek.
Ha nem tudod hogyan fogj hozzá, de mindenképpen szeretnél írni: olvass más blogokat.

Ölelt Titeket: 
Lisa Nowell xx



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése