2015. február 21., szombat

10 dolog amitől a hajatokat tépitek..

* Hola people*

Íme, meg is hoztam a cikket, amelyhez már egy ideje különböző facebookos csoportokban gyűjtöttem a véleményeket. Mint a cím is elárulja, összegyűjtöttem azt a tíz dolgot, ami leginkább ki tudja akasztani a blogot olvasók, illetve írók társadalmát. Manapság egyre több a hulladék blog, melyeknek általában az írója sem ér többet. Szeretném megjegyezni, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. Akadnak olyanok, akik küzdenek, és igyekeznek változtatni, de vannak olyanok is, akik semmi pénzért nem vallanák be, hogy amit csinálnak, az rossz. Szentül meg vannak róla győződve, hogy ők hibátlanok és, ha szólsz nekik, te leszel a szemét. Na igen, ők azok, akiket a legszívesebben szépen és finoman kitennék innen, de ez sajnos lehetetlen, mivel mindenkinek ugyanolyan joga van itt tevékenykedni.
Szóval, nem is fecsérlem tovább a szót, jöjjön az a tíz dolog, amitől mindannyian a hajunkat tépjük.

1.  „Tarháló Tódor Tivadar esete” – Azt hiszem, Raistlin ettől viccesebben, és pontosabban meg sem fogalmazhatta volna, ezt a rendkívül undorító esetet. Félre értés ne essen, itt nem arról van szó, hogy valaki hirdeti a blogját. Itt, konkrétan arról beszélünk, amikor valaki pofátlan módra, szinte már megalázóan könyörög, hogy ’léccilájkolj, iratkozz fel, csináld ezt és azt, ennek megannyi változatában.

2.    A képek/ képeffektek rengetege – Sokszor nincs annál zavaróbb, amikor egy bejegyzésben körülbelül tizenöt kép található, ami egyrészt szétdarabolja a szöveget, másrészt meg totálisan felesleges. Ezen belül is aggasztó, amikor valaki odaírja, hogy ’ és este ezt a ruhát vettem fel (kép) ’. Sokszor elgondolkoztam már, hogy az illető hallott valaha a leírás fogalmáról? Nem hiszem. Ezeken kívül sokunkat idegesít, amikor a képek mozognak, színt változtatnak olvasás közben, különböző effektek segítségével.

3.   "Passzív- agresszív érzelmi zsarolás" – A tökéletes kifejezést ismét Raistlin-nek köszönhetjük. Többé kevésbé mindannyian találkoztunk már olyan kedves ’ írókkal és írónőkkel’, akik eljátszva a hattyú halálát, posztolták ki, hogy mennyire elvannak keseredve, amiért alig kaptak kommentet, majd két féle változatban szenvedtek. A) „Nem kaptam valami sok kommentet, de oké, itt a kövi rész, érdemes folytatni?:(( „ illetve a másik változat, amelynek tulajdonosát sajnos, ismertem is B) Nem kaptam túl sok kommentet, így ez az utolsó rész, de ha szeretnétek többet, akkor visszafordíthatjátok ezt minimum 10 kommenttel.” Azt hiszen ezek után egyetértetek velem, hogy az ilyen embernek nem sok köze van az íráshoz.

4.  Zenelejátszó – Hiába, hogy ez most menő és új, mégis nagyon sokan vannak ellene, többek közt én is. Az egyik legrosszabb dolog, amikor megnyitsz egy blogot, majd nagyban elkezded olvasni, és erre megszólal a zenelejátszó. Vannak, akik szeretnek zenét hallgatni olvasás közben, de akkor sem feltétlen azt, amit te. Mások vagyunk, más az ízlésünk és a szokásaink, ez így van rendjén. Ha már valaki mindenképp zenelejátszót akar betenni, annyit tegyen meg, hogy NE automatikusra állítsa.

5.  Eltévedt fejezetek – Sokan összetévesztik a facebook messengerrel a blogspotot, de előfordulhat, hogy egy chates beszélgetésben is több a leírás, mint egyesek fejezetnek nevezet szarságaiban. Úgy látszik, néhányak elgondolása szerint egy bejegyzés fél oldalból áll – max egyből -, és az is csak párbeszéd, majd mikor azt mondod nekik, hogy ez rövid odabiggyesztenek plusz három mondatot. Brafo.

6.    Eggyel és társai – Kedvenceink közül a helyesírási hibák sem maradhatnak ám ki! Manapság a számítástechnika világában, már az írás tudatlanok is javíthatnak a helyzetükön, ha beiktatják a word-öt, ami legalább egy bizonyos szintig rávilágít a bakikra, de ennek ellenére sokan még mindig inkább égetik magukat, minthogy két kattintással többet kelljen dolgozniuk – igen, valljuk be ciki, ha annyit nem tudsz leírni, hogy egyel, vagy éppen miattuk.

7. Magányos mondatok – Fogalmam sincs, hogy egyes íróknak mit ártottak szegény mondatok, melyeknek egyedül, magányosan kell a bejegyzésben állniuk. Általában, már egy ovis is tud összefüggően beszélni, de, ha máskor nem is, akkor általános iskolában mindenki tanulta, hogy betűkből szavakat, szavakból mondatokat, mondatokból pedig összefüggő szövegeket gyártunk.

8. Fanfiction, illetve NEM fanfiction – A nagy dilemma, ami nem is olyan nagy, mint aminek beállítják. Sokan nincsenek pontosan tisztában vele, mit is jelent pontosan ez a fogalom, de ebben a tudatlanságban használják ezen kifejezést, majd, ha felvilágosítják, nagyban elkezd hadakozni.

9. Brooklyn Afrikában – Bár a cím egy picit túlzás, mégis rávilágít az igazságra. Sokszor próbálunk egy alap dolgon változtatni, ami nem is lenne baj, de azért van egy bizonyos határ, amit kellemetlen átlépni. Közülünk nagyon sokan kutatómunka nélkül megpróbálunk elképzeltetni valamit az olvasóinkkal, amit még jó magunk sem tudunk teljesen elképzelni.

10. Az én tulajdonom – Manapság gyakran látok olyan bloggerinákat, akik előszeretettel használják mások munkáit, anélkül, hogy bárhol is feltüntetnék, hogy az nem a sajátjuk. E mellet elvesznek valamit, hogy továbbfejlesszék, de attól az még szintén nem a sajátjuk. Idesorolhatjuk azon eseteket is, amikor érdekes módon a drága bloggerina olvas egy blogot, majd kísérteties módon ugyanaz az ötlet, ugyanolyan szereplőkkel szövődik meg bennük. Milyen különös, nem?

Végeredményben ez lenne az a tíz dolog, amitől leginkább infarktust kapunk. Igen, tudom, hogy ezen kívül még rengeteg kivetnivalót találhatunk, de egy élet sem lenne elég felsorolni őket. Remélem, hogy valamelyest rávilágítottam ezzel a rövidke cikkel arra, hogy min kéne változtatni, illetve, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket is. A segítséget mindenkinek nagyon szépen köszönöm, illetve pár embert személy szerint megemlítenék!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése